Varmepumper med minimal støj: Producenten EVAPCO bruger EC-ventilatorer for at få støjsvage og energieffektive anlæg.

EC-ventilatorer, leveret af ebmpapst Danmark, er et vigtigt element i de store varmepumpeanlæg til fjernvarmeforsyning, som EVAPCO Air Solutions a/s er medproducent af. EC-teknologien gør ventilatorerne mere energieffektive. Og lige så vigtigt: Det er muligt at skrue ned for dem og dermed opnå både en markant energibesparelse og støjreduktion.


Sparer mange kilowatt-timer

Anlæg til fjernvarme er ofte placeret i byområder, hvor der kan være støjgrænser at overholde. Det løses blandt andet ved at bruge EC-ventilatorer. Det giver yderligere den fordel, at brugeren sparer mange kilowatt-timer, fordi de kan skrue ned for ventilatorerne i de perioder, hvor behovet for varme er mindre. Det forbedrer også anlæggets COP-faktor”, påpeger Tim Thøgersen, salgsingeniør hos EVAPCO i Aabybro. Han beskriver ventilatorerne som en lille, men vigtig del af hele anlægget. EVAPCO har valgt at benytte EC-ventilatorer fra ebmpapst Danmark på grund af korte leveringstider og professionel support, hvor svar tiderne også er korte. ”De er dygtige folk, altid til at få fat i og leverer en rigtig god service. De har løst alle opgaver til UG, Det er altafgørende i en designfase, at du har en tæt dialog med pålidelige samarbejdspartnere, og det har vi med ebmpapst”, siger Tim Thøgersen.

Varmepumper

Konfigurering af ventilatorerne udføres nemt med en app. Når appen har registreret indstillingerne på den første ventilator, kan de kopieres til øvrige blot ved at lægge mobiltelefonen oven på ventilatoren.


Varmepumper med stor fremtid

To anlæg, som EVAPCO har været med til at producere, er i 2020 sat op i forbindelse med fjernvarmesystemerne i Vig og Højby Kommune. Den opgave er projekteret af Aktive Energi Anlæg A/S, AEA. Hvert anlæg består af én 2,5 MW luft/vand varmepumpe kombineret med syv energioptagere til at optage varme fra luften. Varmepumper er et vækstområde, ikke mindst i lyset af klimaaftalen på Christiansborg i juni 2020 om at udfase olie og naturgas som varmekilder. EVAPCO har de seneste år specialiseret sig i varmepumper til kollektive forsyningsanlæg og i samarbejde med AEA designet og udviklet anlæg til dette formål. ”Vi er nu nået den fase, hvor vi kan begynde at genbruge vores koncept i stedet for at skulle designe fra bunden. Nu er det mere et spørgsmål om, hvor mange energioptagere der er behov for i den enkelte løsning”, siger Tim Thøgersen.

Kommunen: Varmepumper får os ind i en god cirkel 

Hos Odsherred Forsyning håber formand Allan Andersen, at den nye, bæredygtige energiform vil få flere kunder til fjernvarmen. ”Vi har haft en af landets højeste fjernvarmepriser, men har sænket den og kan forhåbentligt gøre det igen, nu da vi har fået varmepumper. Vi er kommet ind i en god cirkel, hvor bæredygtig energi tiltrækker nye kunder, så fjernvarmeværkernes økonomi også styrkes. Vi stræber efter at få kollektiv varme med varmepumper i flere byer. Hvis bare der er 100 boliger i en by, giver det mening at etablere sådanne anlæg”, siger Allan Andersen. Formanden kan samtidig glæde sig over, at de to første anlæg i Vig og Højby tilsammen sænker udledningen af CO2 med ca. 6.000 ton årligt i forhold til dengang, da naturgas var varmekilde.


EC Ventilator
Permanente magneter, i stedet for jern og kobber, der hele tiden skal magnetiseres, er lig med STOR energibesparelse. Effektiv elektronik sikrer en optimal kommutering = styret energitilførsel til viklingerne. Udover en effektiv og trinløs intern regulering også mulighed for MODBUS kontakt til kundens overordnede (CTS)-styring.

AXIBLADE
Meget mindre energi, meget mindre støj. Det seneste vingedesign, AXIBLADE, er udviklet i vores bestræbelser på at overholde FN’s verdensmål og de dermed udmøntede krav til energieffektivitet. En vinge, der på alle måder er designet til at flytte mest mulig luft, med mindst mulig energi. Som bonus betyder det også en kraftig støjreduktion.

Alt det ekstra
Ventilatorerne er programmerbare og kan passe sig selv, men kan også styres 100% udefra via ModBus. Som noget nyt kan service foregå via en app på mobiltelefonen: Energiforbrug m.m. kan aflæses, mulige fejl eller ændringer af opsætning foregår enkelt og nemt via telefonen, som blot lægges ovenpå ventilatoren.

HyBlade