IT- og Televirksomheden Jaynet i Glostrup fortsætter den grønne linje og sparer en tredjedel af energiforbruget til ventilatorerne på køleanlægget til deres serverrum ved at skifte fra standard AC-ventilatorer til energibesparende EC-ventilatorer fra ebmpapst. Investeringen er tjent hjem på ca. 4 år.

Jaynet lever af driftssikkerhed, og køling af det 2.000 m2 store serverrum er af vital betydning. Op ad bygningen står 7 kæmpestore chillere med 6 ventilatorer på toppen af hver. De kører 24 timer i døgnet reguleret op og ned i hastighed efter behov. Ved at skifte til moderne aksialventilatorer med integreret styring og EC-motor spares der cirka 7.000 kWh årligt på driften af et enkelt af de 7 anlæg. Det svarer til cirka en tredjedel af forbruget til ventilatorerne på de chillere, der stadig kører med AC-ventilatorer.

SH Klimateknik installerede i første omgang nye ventilatorer på en enkelt af de 7 chillere, og energiforbruget følges tæt og sammenlignes med målinger på anlægget ved siden af, der ikke har fået skiftet ventilatorer. Der er nu i 6 måneder indsamlet data via bimålere kun tilsluttet ventilatorerne, og Martin Axelsen, der er Hosting Facility Manager hos Jaynet, har regnet på tallene.

– Chilleren med de nye ventilatorer bruger omkring en tredjedel mindre strøm end de andre, men vi kan ikke fastslå den præcise størrelse af besparelsen, før vi har målinger for et helt år. Behovet for køling varierer jo enormt i forhold til udetemperaturen, og vi har lige haft en meget varm sommer, hvor ventilatorerne virkelig har været på arbejde og kørt op imod de 100%, forklarer Martin Axelsen. Bedre end forventet
Når udetemperaturen falder, og ventilatorerne drosler ned til under 100%, stiger størrelsen af besparelsen igen, og Martin Axelsen mener, den realiserede besparelse kommer til at ligge på cirka 7.000 kWh pr. år, hvilket svarer til 34%.

Resultatet er en tak bedre end den minimumsbesparelse på 28%, som ventilator-leverandøren ebmpapst havde garanteret forud for udskiftningen.

De AC-ventilatorer, der er blevet udskiftet, er ikke særlig gamle og af en udmærket kvalitet, så besparelsen opnås udelukkende ved skiftet fra AC- til EC-teknologi, siger produktchef Henrik Dahl Thomsen fra ebmpapst.

– Når vi energirenoverer køleanlæg er det i rigtig mange tilfælde ældre og dårligere typer af ventilatorer, vi udskifter, og så ser vi langt større besparelser – helt op til 70%. Hos Jaynet kan vi se, at det altid kan betale sig at skifte fra AC til EC, også når der er tale om ret nye AC-ventilatorer. Jaynet er en danskejet it- og televirksomhed med 60 medarbejdere, som har eksisteret siden år 2000. Fra datacentret i Glostrup tilbydes løsninger og konsulentydelser inden for hosting, drift, netværk og telefoni til virksomheder, den offentlige sektor og private kunder. 

 


 

Fakta

  • Besparelse: Ca. 34%
  • Tilbagebetalingstid: 4 år
case

Case Study

JayNet skifter til energibesparende ventilatorer og sparer en tredjedel.

Download PDF
Billigere køling til serverrum