Løsninger uden kviksølv og ozon kan fjerne Corona og andre vira og bakterier

På en klimavenlig måde kan en dansk opfindelse desinficere luft, overflader og vand med UVC-lys fra lysdioder.


Ultraviolet lys – UVC – med lysdioder er den effektive og klimavenlige løsning på, hvordan vi fjerner Corona og andre vira, bakterier og skimmelsvampe fra vores omgivelser i stedet for kviksølvbaserede metoder. Der forskes massivt i UVC-løsninger, og en dansk familie – brødrene Oliver og Michael Meyer plus deres far, Karsten – har under firmanavnet DisVir udviklet koncepter med meget lovende testresultater.

Der er pt. tale om to koncepter; et til at rense luft og et til at desinficere fx. medicinsk udstyr. I begge tilfælde sker det ved at bestråle med LED-UVC-lys, der med korte bølgelængder trænger gennem cellevæggene og smadrer RNA’et i Coronavirussen såvel som DNA og RNA i andre vira og bakterier. Oliver Meyer: ”Et vigtigt element for især luftdesinficering er, at vores bokse har effektive og stabile ventilatorer. Vi mener, at ebmpapst har de bedste løsninger, og vi er glade og stolte over, at de og andre førende virksomheder og institutioner har valgt at bakke DisVir op.


Næsten 100% af bakterierne dræbes

Mange timers research, forsøg, udvikling af prototyper og test ligger bag de resultater, som DisVir har opnået. Meget holder de endnu hemmeligt, men kernen i deres løsning er lys og ekstremt reflekterende overflader til at sikre, at smitstofferne bombarderes med LED-UVC-lys fra alle vinkler, så arealer, der ikke desinficeres i markedets andre løsninger, fordi de ligger i skygge, også renses.

Der er andre løsninger med UVC, men vores adskiller sig især på det grønne element, da den er uden kviksølvholdige teknologier og ikke afgiver ozon. Desuden er den yderst energieffektiv”, påpeger Karsten Meyer.

Vi har testresultater, hvor 99,9% af Coronavirussen deaktiveres på meget kort tid. Som de første i Europa gennemførte vi en test hos HouseTest med levende SARS-CoV-2-virus og lysdioder, hvor både Corona og resistente hospitalsbakterier var chanceløse.Vi bruger markedets bedste lysdioder, hvor vi med et særdeles lavt energiforbrug og en optimeret bølgelængde opnår højere desinficeringsgrad end andre. Og da dioderne lyser ved en lav temperatur, forlænger det deres levetid med en faktor 6 og har en driftstid på over fem år. Således holdes driftsomkostningerne markant nede. Ventilatorerne er også yderst driftssikre, energieffektive og støjsvage”, tilføjer Karsten Meyer.

DisVir Desinficering

Oliver og Karsten Meyer med prototyperne på deres to bokse til henholdsvis at desinficere redskaber og luft med UVC-lys. Organisationer fra bl.a. Canada, USA og Sydkorea viser interesse for konceptet.


LED Tændstik Desinficering

Et tændstikhoved er noget større end de små UVC lysdioder, men lad dig ikke narre: Lyset fra én diode er så kraftigt, at du skal bære specielle UV-beskyttelsesbriller og handsker og være tildækket på resten af kroppen, når du arbejder med dem.


Store krav til ventilatoren

I forhold til andre løsninger er DisVirs unik ved, at desinficering af luft foregår uden filtre. Dermed er den billigere og nemmere at anvende, da anlægget ikke skal stoppes for at udskifte dyre filtre og giftige kviksølvlamper eller rør.

Karsten Meyer: ”Da vi skal flytte rigtig meget luft, er kravene til ventilatorerne høje og helt centrale. For os var det klart, at vi måtte indsætte ebmpapst-ventilatorer, dels fordi det teknisk er noget af det bedste, dels fordi vi vidste, at den faglige support vil være professionel.”

Enheden til luftdesinficering kan skaleres i forhold til rummets størrelse. Og i modsætning til andre løsninger kan personer opholde sig i rummet, mens luften renses effektivt for vira, bakterier og skimmel.

Andre må stå for produktionen

Da vira er et permanent problem, kan Meyer-familien opbygge en solid forretning med et stort vækstpotentiale. Karsten Meyer: ”Men vores ambitioner begrænser sig til det, vi er gode til: at forske i og udvikle produktionsmodne løsninger til at bekæmpe vira, bakterier og skimmel med LED-UVC-lys. Produktion og markedsføring vil vi overlade, til store organisationer, der er stærke på den del. Vi samarbejder med flere spændende virksomheder og organisationer, også fra Nordamerika og Asien, og er blevet præsenteret som succeshistorie på den internationale konference om LED-UVC-desinficering hos IUVA (International Ultraviolet Association).”

 

Display DisVir UVC LED

Boksen til overflade-desinficering er en IoT (Internet of Things) løsning med et touch-display med indbygget PLC-controller og kan også styres og overvåges fra en app. Da den internt benytter 12 volt, kan den også benyttes mobilt, fx i en ambulance.


 

LED Tændstik Desinficering