Juster temperaturen

Roterende varmevekslere fra det svenske firma Systemair sørger for et behageligt indeklima.

Når nogen kan stå i sin opholdsstue og trække på skuldrende af både rekordsættende varmebølger og ekstreme vintre med ligegyldighed, er det måske fordi der foregår noget i væggene. I boligventilationssystemer er roterende varmevekslere ansvarlige for at sikre, at luften har den rigtige temperatur.

”Luften udefra opvarmes om vinteren og afkøles om sommeren. Ventilatorerne sender indblæsningsluften, og udsugningsluften gennem rotoren, og varmeudveksling finder sted på grund af rotorens rotation mellem de to luftstrømme, ” forklarer Nerijus Lapackas, teknikchef hos Systemair.

 

 

 

 


Systemair, der beskæftiger mere end 5.000 ansatte, producerer årligt mere end 23.000 ventilationsenheder på sin fabrik i Ukmergė, Litauen. Halvdelen af ​​dem sendes til Norge, og resten når markedet gennem store distributionscentre i Sverige og Tyskland. Ingeniørerne i Systemair lægger en masse energi i at sikre, at deres produkter forbruger lidt energi, og de får dem også certificeret af Eurovent, en brancheorganisation. ”Vi lægger stor værdi på kvalitet, service og samarbejde med vores leverandører,” siger Lapackas.

Ikke flere klager

Der var kvalitetsproblemer med det gamle rotor drev-system for fire år siden. ”Rotordrevet var ikke godt. Vi fik mange klager, ”siger Lapackas. Desuden ønskede Systemair at udskille sig bedre fra sine konkurrenter. ”Vi ønskede at udskille os selv ved at gøre rotorhastigheden trinløs justerbar,” tilføjer Lapackas.

Så Systemair besluttede at bruge rotordrev og blæsere fra ebm-papst i dets boligventilationsenheder. Efter justeringer af Systemair’s krav, for eksempel med hensyn til hastighed, har VDC-3-49.15-drevsystemet med integreret elektronik nu holdt rotorer kørende i mere end 70.000 timer over to år uden problemer. ”Det var den bedste beslutning,” siger Lapackas. Siden da har der overhovedet ikke været nogen klager. “Nu kan vi også kontrollere effektiviteten af ​​varmegenvinding og fugtoverførsel, og der er også det lavere energiforbrug,” opsummerer Lapackas, der har meget mere end bare et skuldertræk til de nye drev og finder dem: “Bare perfekt, perfekt, perfekt.”