Energiselskabet OK udskifter fire slidte ventilatorer i administrationsbygningen til nye EC-ventilatorer fra ebmpapst og opnår en energibesparelse på 40 %. Muligheden for den hurtige besparelse blev spottet af Bravida under et servicebesøg i OK’s hovedkvarter i Viby J.

Energirenoveringer fås i alle størrelser, men det er ikke altid de store forkromede løsninger, der giver de største besparelser. I mange tilfælde – som hos energiselskabet OK – er det den løbende optimering af f.eks. ventilationsanlæg, der giver bedst mening. De gamle ventilatorer skal skiftes ud, når de bliver for dyre i drift. Det er der god økonomi i.

Det er Bravida, der holder øje med installationer og energiforbrug i OK’s bygninger, og under det årlige servicebesøg i administrationsbygningen i Viby faldt man over et par ventilationsanlæg, der med fordel kunne renoveres. Ventilatorerne var slidte, og Bravidas målinger afslørede, at de brugte for meget energi i forhold til ydelsen, ligesom indeklimaet i de lokaler, anlæggene skulle ventilere, heller ikke var optimalt.

Bravida fik lavet beregninger af den mulige energibesparelse hos ebmpapst, der kunne bekræfte, at her var penge at spare.

Løsningen var ikke installation af helt nye anlæg men blot udskiftning af de fire ventilatorer i de to anlæg. Det er en langt hurtigere og billigere operation end at skifte hele anlægget til nyt – gevinsten er den samme og tilbagebetalingstiden er langt kortere.

”Når serviceafdelingen gør det til en vane at energi-tjekke kundernes ventilationsanlæg, viser det sig ofte, at kunderne kan få en stor besparelse, og serviceafdelingen et mersalg. Det kan også vise sig, at ventilationsanlæggene er energimæssigt fornuftige, men så kan kunden have ro i maven. I begge tilfælde er det simpelthen god service,” siger Markedschef Niels Knokgård, ebmpapst. Tjener sig hurtigt hjem
Der er i alt fem ventilationsanlæg i OK’s hovedkvarter i Viby, men Bravidas målinger viste, at det bedst kunne betale sig at nøjes med at energirenovere to af anlæggene. De tre øvrige anlæg er af nyere dato.

De 40 % energibesparelse svarer til 18.750 kWh pr. år, og investeringen beløb sig til 83.000 kr., men blev nedbragt til 72.000 kr., da Brivada indhentede energitilskud til projektet.
Tilbagebetalingstiden på lignende energirenoveringer er oftest 1-3 år, men da OK betaler en meget lav pris pr. kWh, tager det  ca. 4,8 år, før investeringen er tjent hjem. Det er dog stadig en meget kort tilbagebetalingstid – andre energitiltag som solpaneler og klimaskærm har TBT på 10-20 år. Oveni den økonomiske besparelse er der opnået en betragtelig forbedring af indeklimaet med de optimerede ventilationsanlæg. ”Som energiselskab har vi altid fokus på at skabe en grøn profil, og renovering af forældede ventilationsanlæg, det ved vi, er noget, der hurtigt tjener sig hjem. Samtidig har vi nu fornøjelsen af tilfredse medarbejdere i de berørte lokaler,”  fortæller Lasse Oldenborg, projektleder i OK’s tekniske afdeling.

 


 

Fakta

  • Investering:  83.000 kr.
  • Energitilskud:  11.000 kr.
  • Besparelse: 18.750 kWh/ år
case

Case Study

OK sparer 40% ved at skifte fire AC-ventilatorer til EC.

Download PDF
OK skifter fire ventilatorer og sparer 40%