Supermarkedernes kølemøbler er fyldt med elendige ventilator-motorer, der bruger alt for meget strøm, udleder alt for meget varme og går alt for hurtigt i stykker. Det er dyrt, det er irriterende og det skader miljøet.

Nu tilbyder den danske ventilator-specialist ebmpapst en ny motor, iQ-motoren, der udvendig er en tro kopi af den gamle, så en udskiftning er let at gå til. Men indvendig er den gamle AC-motor skiftet ud med en moderne DC-motor med elektronik, der sikrer et lavt strømforbrug.

En udskiftning fra gamle Q-motorer til nye iQ-motorer vil typisk sænke energi-forbruget til omkring det halve. Men hvis kølemøblet er udstyret med de ringeste Q-motorer, hvad der mange steder er tilfældet, så kan man opnå en besparelse på helt op til 70 %. Hurtig tilbagebetaling
Man kan vælge at skifte de gamle ventilator-motorer ud med nye iQ-motorer, efterhånden som de går i stykker, og det kan hurtigt aflæses på el-regningen: Det tager kun 1 år, før merprisen til iQ-motoren er tjent hjem af el-besparelsen.

Den anden model er at skifte alle motorer på en gang, så man får glæde af energi-besparelsen med det samme. Her giver indkøb og arbejdsløn til udskiftningen en tilbagebetalingstid på 2-3 år, hvis man alene holder sig til energi-forbruget på det enkelte kølemøbel.

Men besparelsen ved at skifte fra Q til iQ vil være endnu større, end før- og eftermålingerne på det foryngede kølemøbel afslører: Med de gamle Q-motorer ender størstedelen af energien som varme i butikken. De sidder række op og række ned i grønt- mejeri- og frostområderne og pulser varme ud, som var de små radiatorer. Den normale løsning på det problem er at ventilere området, og det koster penge – penge der er sparet, ved at skifte fra Q til iQ.

Fordele ved iQ

• Længere levetid
• Lavere energi-forbrug
• Ingen overskudsvarme
• Mindre CO2-udledning ebmpapst henviser gerne til nærmeste samarbejdspartner for levering og montering af iQ-motorer.

Download pdf med tekniske specifikationer

Fra Q til iQ i supermarkedet.