Hold kartofler friske længere

For at holde kartofler lækre i lang tid skal de opbevares ved en konstant temperatur på tre grader. Stocke Gård landbruget er afhængig af et sofistikeret ventilationssystem til at løse denne opgave.


Mmmm! I dag skal vi have Janssons fristelse! ” Børnene på skolerne i de svenske byer Östersund og Krocom er altid meget glade, når den klassiske kartoffelret med løg, ansjoser og fløde serveres til frokost. Kartoflerne i den er altid friske og lækre. Og det er de, selvom de måske har været opbevaret i flere måneder. Kartoflerne fra Stocke Gård Landbrug, som har leveret kartofler til de to regioner siden marts 2019, forbliver friske i lang tid på grund af deres gode opbevaringssystem.

”Vi har høje standarder for kvaliteten af ​​kartoflerne. Vi kan kun opfylde disse med de rigtige sorter, omhyggelig høstet og optimale opbevaringsforhold. – Magnus Larserud, landmand.

Magnus Larserud overtog Stocke Gård med sin familie i 2016, og siden da har han produceret 450 tons kartofler hvert år. En af hans første investeringer var at modernisere kartoffellageret i Jämtland. ”Dette var en vigtig og nødvendig investering,” siger Larserud. ”Vi har høje standarder til kvaliteten af ​​kartoflerne. Vi kan kun opfylde disse med de rigtige sorter, omhyggelig høstet og optimale opbevaringsforhold. ” Ud over kvaliteten var der en anden vigtig årsag til moderniseringen: ”Vi ønskede at reducere vores energiomkostninger med moderne ventilatorer og deres kontrolmuligheder,” siger Larserud.


Avanceret ventilationssystem

Til dette projekt fik han hjælp af Pencraft Services AB. Deres energieksperter udvikler løsninger, der består af avancerede ventilationssystemer, effektive kølemaskiner og et kontrolsystem, der tilpasser temperaturen til lagerniveauet. Princippet med Pencraft-systemet er baseret på det såkaldte “Alf Johansson-system”, som bruges i hele Europa. Sådan fungerer det: Hvis det er koldt nok udenfor, suges udeluft ind i lageret og distribueres via. en kanal. Kanalen løber langs den lange side af lageret.

Kartoffelkasser står i rækker mod væggen og luftkanalerne, der transporterer den indkommende luft længere ind i lageret, løber nedenunder kasserne. En ventilator forsyner gulvet med afkølet luft, som derefter trykkes opad. Princippet med ventilationssystemet er, at luften der opvarmes af kartoflernes stofskifte, stiger opad. Dette frembringer en skorstenseffekt, der trækker den køligere luft fra gulvet og afkøler kartoflerne. Den rigtige ventilator til systemet kommer fra ebm-papst. Pencraft har allerede arbejdet med ventilatorspecialisten i flere år og anvendte dem også til modernisering af lageret i Jämtland. ebm-papst leverede en EC aksial ventilator med integreret kontrolelektronik. Den er så energieffektiv og kraftig, at én ventilator er tilstrækkelig til at ventilere hele lageret.

 

 

Dette sofistikerede system holder temperaturen i lageret konstant på 3 grader Celsius og fugtigheden på 90 til 95 procent. Det grønne lys holder kartoflerne friske længere. (Foto | ebm-papst)


Konstant 3 grader

Dette sofistikerede system holder temperaturen i lageret konstant 3 grader Celsius og fugtigheden på 90 til 95 procent. Begge disse faktorer er afgørende for at sikre, at kartoflerne stadig er friske, når de serveres: ”Ved tre grader er kartoflerne inaktive,” forklarer Magnus Larserud. ”Når temperaturen er lavere, absorberer kartoflerne energi; når det er højere, spirer de. Fugtigheden skal være høj, så kartoflerne ikke krymper under opbevaring. ”

”Jeg estimerer, at energibesparelserne er mindst 30 procent.” – Magnus Larserud, landmand.

Det webbaserede kontrol- og overvågningssystem fra Pencraft giver nu Magnus Larserud mulighed for at overvåge og styre sin lagerventilation eksternt. Det sparer også energi: “Jeg havde ikke et system til at sammenligne det med før, men jeg antager, at det er mindst 30 procent!” Andre kunder hos Pencraft Services og ebm-papst vil også bruge denne løsning i fremtiden: Det anslås, at der er omkring 600 kartoffellagre i Sverige med flere tusinde tons kartofler – mange med opbevaringsløsninger, der ikke er ideelle til langtidsopbevaring. De to virksomheder ønsker at ændre dette med yderligere lagerprojekter. Så studerende i alle svenske regioner kan nyde den perfekte kartoffelret, også i fremtiden.