Shopping centret på Københavns Hovedbanegård skærer strømforbruget ned til en tredjedel ved at sætte nye energibesparende ventilatorer i det gamle anlæg.

Der skal en god portion kreativitet til for at spare energi i et moderne shopping center bygget inde i en 100 år gammel fredet søjlehal som Hovedbanegården. Man kan f.eks. ikke bare isolere eller lukke en dør.

Derfor kom ventilationen til restauranter og butikker hurtigt i søgelyset i jagten på energibesparelser, og da det var umuligt at få plads til et moderne ventilationsanlæg i de gamle, trange teknikrum, besluttede man sig for at modernisere det eksisterende ventilationsanlæg.

De gamle AC-ventilatorer blev udskiftet med EC-ventilatorer fra ebmpapst, og før- og eftermålinger på energiforbruget afslører en besparelse på 66%. Det svarer til besparelsen med et splinternyt anlæg – til en mindre pris. Investeringen er tjent hjem på under et år. Så godt som nyt
– ebmpapsts løsning på Hovedbanegården er genial!, siger Driftschef Kim Jensen fra firmaet Steen & Strøm, der administrerer i alt 16 shopping centre i Danmark, bl.a. Fields og Lyngby Storcenter – og Hovedbanegårdens Shopping Center med omkring 20 butikker og restaurante

– Der er mange leverandører af færdige ventilationsanlæg, der ville kunne opnå tilsvarende besparelser på butikscentrets ventilation, men i de gamle teknikrum under Hovedbanegården er der så lidt plads, at det ville være umuligt at få et nyt ventilationsanlæg derned, fortæller Kim Jensen.

– Derfor er ebmpapsts løsning med at renovere det gamle ventilationsanlæg genial. For hvad er et ventilationsanlæg – det er jo bare nogle kabinetter. Og når man sætter nye ventilatorer i de gamle kabinetter, så har man jo i realiteten et helt nyt ventilationsanlæg!

Hurtigt, nemt og billigt
På Hovedbanegården blev der skiftet i alt 5 ventilatorer, og det tog 2 dage for 3 mand fra firmaet Energi & Miljøteknik, der har foretaget lignende energirenoveringer på bl.a. Hillerød Hospital. Med den direkte energibesparelse på 66 procent ved at skifte fra AC- til EC-ventilatorer er investeringen tjent hjem på under et år.

Dertil kommer yderligere besparelser på 10-15 procent ved at gennemgå og tilpasse de enkelte anlæg til det faktiske behov: Nogle blev sammenlagt og andre kunne tages helt ud af brug.

Alle restauranter og forretninger ventileres fra to teknikrum. I det ene teknikrum blev der opnået en besparelse på mindst 78%. I det andet teknikrum var besparelsen ca. 40%.

Med renoveringen af ventilationsanlægget har kombinationen af nyt og gammelt vundet endnu et slag på Hovedbanegården – og denne gang kan fordelene aflæses på elmåleren. https://www.youtube.com/watch?v=mEV_IA2g4AsSe video: Shopping centret på Københavns Hovedbanegård skærer 66 % af strømforbruget ved at sætte nye EC-ventilatorer fra ebmpapst i det eksisterende anlæg.

 


 

Besparelse pr. år

  • Energiforbrug: 110.110 kWh
  • 0,85 kr. / kWh: 88.088 kr.
  • Energirefusion 1. år: 38.538 kr.
  • Tilbagebetalingstid: 1 år
case

Case Study

Genial ventilationsløsning til Hovedbanegården.

Download PDF
Hovedbanegården sparer med nye ventilatorer i det gamle anlæg.