Planters trives kun når luftforsyning og distribution er perfekt

 

Det moderne landbrug er utænkeligt uden drivhuse. De gør det muligt at høste uafhængigt af årstiderne. Men planter trives kun i dem, når lufttilførsel og distribution er perfekt reguleret. AxiCool-ventilatorer fra ebm-papst er ideelle til denne opgave.

Supermarkeder har ikke solgt efter sæsonen i lang tid. Friske og sprøde tomater, peberfrugter og andre produkter er tilgængelige i drivhuse hele året, uanset årstid. Ved at give sommerlige forhold om vinteren er drivhuse en af ​​de ting, der gør dette muligt. Situationen har fordele for både forbrugere og landmænd. Sidstnævnte kan bruge drivhuse til at høste flere afgrøder og minimere risikoen i processen, under et beskyttende tag er vejrrelaterede afgrødesvigt og haglskader ikke et problem. I princippet kan planter med intelligente kunstvandingssystemer og klimaanlæg endda trives på steder, hvor naturen normalt ikke tillader det, såsom ørkener eller meget kolde områder.


Et spørgsmål om distribution

Desværre kan der opstå kolde eller varme pletter over hele drivhusområdet. Kun begrænset plantevækst er mulig på sådanne steder, og planterne er også mere modtagelige for sygdomme der. Fotosyntese og plantevækst afhænger stærkt af temperaturen. Hvis det er for koldt, foregår fotosyntese meget langsomt; hvis det er for varmt, stopper den meget hurtigt.

ebmpapst afgrøder ventilation

–  Med vandret ventilation cirkuleres luften i drivhuset for at sikre en ensartet temperatur omkring planterne. (Grafisk | ebm-papst


AxiCool-ventilatorer fra ebm-papst muliggør præcis kontrol af luftstrømmen

På den ene side afhænger den optimale temperatur, der skal fordeles jævnt i drivhuset, af plantetypen. Og på den anden side er en god tilførsel af frisk luft og luftcirkulation nøglen til en god høst – sammen med den rigtige temperatur og fugtighed. Derfor er målet at skabe ensartede klimatiske forhold med strømmende luft, ved jævnt at fordele luften med en konstant hastighed over hele drivhuset.

Vandret ventilation er en almindelig metode til jævn fordeling af luften i drivhuse. I denne metode styres luften over planterne i vandret retning. Som regel tilføres frisk luft gennem drivhusets sider. En meget innovativ lufttilførselsmetode er brugen af ​​ventilationsrør nedenfra. Denne proces sikrer, at tilstrækkelig CO2 når planterne. Dette er især vigtigt, da CO2 er basis-stoffet til fotosyntese i planter.


Løsning fra køleteknologi

Drivhusoperatører har mulighed for at bruge et ventilationssystem, der opfylder alle anlæggenes behov og er også let at installere. Løsningen bruger AxiCool aksialventilatorer fra ebm-papst.

De blev oprindeligt udviklet til køleteknologi, da temperaturfordeling også er vigtig for at holde varerne friske i kølerum. Det gør dem også ideelle til drivhuse. De har et langt luftkast og muliggør præcis kontrol af luftstrømmen.

Styreskovle er også installeret på udgangssiden af ​​AxiCool-ventilatorer for at forbedre den samlede effektivitet. Huset og monteringen er hvide for at reflektere så meget indfaldende sollys fra drivhuset som muligt. For at imødekomme levetidskravene, er ventilatorerne specielt udstyret til brug i drivhusene med høj luftfugtighed, og deres plastkomponenter er lavet af UV-resistente materialer, der også er lette at rengøre. Med deres aerodynamiske vingedesign fungerer aksialventilatoren også meget støjsvagt – en stor forbedring af arbejdsvilkårene for de ansatte.

ebm-papst Inc. i Farmington, USA, udviklede et højdejusterbart monteringssystem til AxiCool-ventilatoren, der er let at installere. Det gør det muligt at justere ventilatorpositionen til plantehøjden, som ændres, når planterne vokser. Dette tilføjer et tilpasset, højeffektivt luftstyringssystem, der optimalt simulerer de naturlige bevægelser af luft.

drivhuse ebmpapst ventilator

–  AxiCool-ventilator med styreskovle på udløbssiden bruges til vandret ventilation. De har et hvidt hus, der reflekterer så meget af det indfaldende lys (vigtigt for plantevækst) som muligt. (Foto | ebm-papst)


Innovativt: Lufttilførsel nedenfra

Til rørventilationssystemet anvendes energieffektive bagudkrummede centrifugalventilatorer eller aksialventilatorer med højt tryk fra ebm-papst. Luften tilføres gennem et perforeret rør installeret under planterne. Ventilatoren indtager luft, der normalt er konditioneret (temperaturstyret og befugtet / affugtet) fra luftbehandlingsrummet i “halvlukkede” drivhuse.

Luften presses først ind i røret, strømmer opad gennem huller forbi planterne og føres derefter tilbage i indsugningsluftstrømmen. Resultatet er et defineret kredsløb for luftstrømmen. Med denne type lufttilførsel forsynes bladets underside optimalt med CO2. Dette er især effektivt, da det er her, indtagelsen til fotosyntese forekommer. Takket være de kraftige ventilatorer kan lange rør bruges. Sådanne systemer muliggør implementering af effektive ventilationsløsninger til maksimalt udbytte i store drivhusinstallationer som dem i USA, men også i europæiske lande som Spanien og Holland.

ebmpapst drivhuse ventilation

–  Højtryks aksialventilator til rørventilation, der forsyner planterne med CO2 nedefra. (Foto | ebm-papst)

 

 

 

 


Nem energibesparelse

Det er også vigtigt at have energibesparende EC-motorer til at drive ventilatorerne. Disse gitterfødte, permanent energifyldte, synkronmotorer med elektronisk kommutering, også kaldet BLDC (børsteløs DC) -motorer, kan prale af effektivitetsgevinster, der ligger langt over effektivitetsklasse IE4. Et innovativt drivhusdesign i Canada bruger ebm-papst AxiCool-ventilatorer, og dets elregninger blev reduceret med mere end 70% i forhold til den tidligere anvendte ventilationsteknologi.

EC-motorer har en anden fordel: deres kontrolegenskaber. De kan styres over hele hastighedsområdet, samtidig med at de bevarer deres høje effektivitet ved delvis belastning. Dette betyder, at ventilatorer på glatte vægge kan indstilles til en højere hastighed end ventilatorer på vægge med fremspring eller forhindringer. Luftstrømningseffektivitet kan optimeres med denne nøjagtige indstilling. Digital MODBUS-RTU, der bruger 4–20 mA eller 0–10 V interface, kan bruges til at styre ventilatorerne efter behov. MODBUS-kommunikationsinterfacet kan bruges til at konfigurere og overvåge ventilatorerne i overensstemmelse med situationen i drivhuset med den største præcision.


 

ebmpapst afgrøder ventilation