Ny energibesparende teknologi fra ebmpapst erstatter gamle rem-trukne ventilatorer på Hillerød hospital.
Det er billigere at bygge om end at købe nyt, og som ekstra gevinst giver de ombyggede anlæg med den nye generation af EC-ventilatorer større energibesparelser, end hvis man havde valgt at købe nye ventilationsanlæg med almindelig moderne teknologi.
På Hillerød Hospital er der op mod 100 ventilationsanlæg af forskellig størrelse og årgang. Nogle af dem er så gamle, at når de skranter, bliver de uden diskussion skiftet ud med nye komplette anlæg med ventilator, motor, frekvensomformer og styringsanlæg.
Men for mange af de mindre ventilationsanlæg kan det bedre betale sig at pille den gamle ventilator ud af anlægget og erstatte den med en ebmpapst radialventilator med bagudkrummede skovle og EC-motor fra ebmpapst. Prisen for et ombygget ventilationsanlæg er 30 – 40 % lavere, end hvis der skulle indkøbes et helt nyt anlæg, og dertil kommer en større energibesparelse end med den gængse moderne teknologi på markedet, så investeringen tjener sig selv hjem i løbet af få år.
Pilot-projekt
Den første ombygning af et ventilationsanlæg efter ebmpapst-modellen skete i sommeren 2007. Det var et ventilationsanlæg til en kontorbygning, der var stået af, og den gamle rem-trukne ventilator kunne uden problemer erstattes af en ny EC-ventilator fra ebmpapst.
“Det var så enkelt, og det fungerer så godt, at vi besluttede at foretage lignende ombygninger af alle de anlæg, hvor det kan lade sig gøre – vi har simpelthen opsat et krav om, at der skal anvendes ebmpapst-ventilatorer i alle anlæg, hvor det er muligt”, fortæller Frank Hansen, som er konsulent fra firmaet Energi & MiljøTeknik og leder af energibesparelses-projektet på Hillerød Hospital.
Frank Hansen har i løbet af det sidste års tid kortlagt alle ventilationsanlæg på hospitalet og lagt en plan for, i hvilken rækkefølge de skal renoveres. Indtil videre er seks af de gamle anlæg ombygget med nye ventilatorer. Region Hovedstaden har bevilget 4,1 millioner kroner til det energibesparende projekt, og de penge er tjent ind efter cirka 3 år.
– Der skal ikke meget købmandsregning til for at sige ja til en beslutning som denne. Vi gør noget godt for miljøet samtidig med, at vi forholdsvist hurtigt tjener pengene hjem igen og fremadrettet forbedrer vores økonomi hvert eneste år, konstaterede regionsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) i forbindelse med bevillingen.
Sidegevinst
Det mindre energiforbrug til gavn for både miljøet og budgettet er ikke den eneste gevinst ved de ombyggede anlæg – de giver også en nemmere arbejdsgang for de teknikere, der har ansvar for ventilationen.
I forbindelse med ombygningen erstattes den gamle tilstandskontrol og styring (CTS) på anlægget med et nyt web-baseret overvågningssystem, der gør det muligt at overvåge og justere ventilationsanlæggene centralt fra hospitalets tekniske afdeling. Med godt 100 ventilationsanlæg jævnt fordelt på det store hospital med 18 afdelinger, køkken og administration er det også en væsentlig forbedring ved de ombyggede ventilationsanlæg.