En varm velkomst

Om vinteren ønsker du, at dit hjem skal være varmt og hyggeligt. Hybridvarmepumpen fra det hollandske firma Itho Daalderop giver behagelig varme selv under minusgrader. Og den fungerer med enhver gaskedel.


I Holland henter omkring syv millioner husstande deres energi fra naturgas. Markedet for hybridvarmepumper blomstrer, da de er meget effektive og brugervenlige. Varmepumpen trækker varmen fra den udvendige luft, selv ned til minusgrader. Når lufttemperaturen er for lav, får systemet ekstra varme fra gaskedlen. Varmt vand leveres altid af kedlen. Dette gør systemet pålideligt under alle forhold. Kunder kan også vælge at ændre det punkt, hvor kedlen starter baseret på energipriserne, for at spare omkostninger. Tidligere var det almindeligt at sælge varmepumpen i kombination med en kedel for at sikre, at de var kompatible.

Itho Daalderop, en producent af varmesystemer til private husholdninger og markedsleder inden for ventilationssystemer og jordvarmepumper i Holland, ændrer status quo. HP-M 25i er den første hybridvarmepumpe, der kan arbejde med enhver kedel – uanset type eller mærke: ”Vores største bekymring var at sikre, at vores produkt kunne integreres problemfrit i ethvert eksisterende hus og ethvert eksisterende varmesystem, uden at gå på kompromis med niveauet af komfort. Dette er noget, vi har opnået” forklarer Alex Huizinga, projektleder for innovationsafdelingen ved Itho Daalderop.

hybrid varmepumpe

HP-M 25i: Den første hybridvarmepumpe, der kan arbejde med enhver kedel – uanset type eller mærke. (Foto | Itho Daalderop)


Komplet kontrol

Men hvordan? Varmepumpen realiserer sit fulde potentiale hele året, da den kan bruge sit fuldt integrerede styresystem til at tænde for den sekundære energikilde, dvs. gaskedlen, afhængigt af behov. Samtidig var det den største udviklingsudfordring. For at varmepumpen og gaskedlen kunne fungere problemfrit, måtte det være muligt for varmepumpen at justere sine indstillinger fleksibelt til enhver relevant kedel – hvoraf der findes mange forskellige typer på det hollandske marked. Itho Daalderop brugte sammen med ebm-papst Heating Systems lidt under et år på at udvikle og teste den rigtige software.

Ebm-papst er vores mangeårige partner, og de har en masse know-how, når det kommer til varmesystemer og gaskedler, da de arbejder med mange virksomheder, der fremstiller disse produkter. Det var en væsentlig fordel for os.” fastslår Huizinga. De to virksomheder benyttede især vinteren i 2018/2019 til at teste, hvordan kontrolsystemet fungerede i praksis i private husstande og kunne dermed optimere algoritmerne trin for trin. Omvendt blev den tilsvarende hardware – printkortet – hentet fra ebm-papsts standardrepertoire.


Stille varme

Et andet produkt fra ebm-papst, RadiCal®-centrifugalventilatoren, sikrer, at varmepumpen kører meget stille. Ventilatoren trækker den kolde luft udefra ind i varmepumpen, flytter den rundt og frigiver gennem en varmeveksler varmen ind i huset og vandcirkulationssystemet – alt sammen ved et meget lavt indendørs støjniveau på 38 dB. Funktionen “Fan Night Mode” reducerer ventilatorens hastighed med 25 procent om natten. På denne måde kan alle i huset om nødvendigt få en god nats søvn.

God for miljøet

Kunder, der køber HP-M 25i, hjælper miljøet, da Itho Daalderop har overtaget en førende rolle i kampen mod klimaændringer i Holland. I modsætning til konventionelle modeller, leveres hybridvarmepumpen med et hermetisk forseglet kølemiddelkredsløb – ligesom et almindeligt køleskab – hvilket reducerer risikoen for at frigive fluorholdige drivhusgasser i atmosfæren under installationen. Hvad mere er, da varmepumpen opnår energi fra både udeluften og udsugningsluften, produceret af den centrale ventilationsenhed, hvilket reducerer gasforbruget yderligere. Til gengæld er dette også godt for den personlige tegnebog.

hybridpumpe

Smart duo til hybrid varmepumpe: 900H-seriens kontrolplatform og RadiCal. (Foto | ebm-papst)


 

 

hybrid varmepumpe