Køletårne: Silence, s’il vous plaît!

Paris ‘La Défense, med sine mange højhuse, er det største forretningsdistrikt i Europa. Det er et sted, der skal summe af aktivitet – og ikke af støj fra køleenheder. Heldigvis er køletårneksperterne hos Jacir klar til at hjælpe.


En ny dag begynder i La Défense. De første trætte medarbejdere kommer fra linje 1 i Paris Metro, og skyskrabere i La Défense vågner, det skarpe lys kommer lidt efter lidt ind gennem glasfacaderne. Producenten af ​​køletårne, Jacir, har allerede udført meget af sit arbejde denne januaraften i 2019. På ordre fra Jacir havde tunge lastvogne listet sig gennem de tomme gader i de tidlige timer – tolv rustfri stålkasser, hver på 7,6 til 7,7 meter, blev læsset af foran en bygning, der ligner en svamp som er vendt på hovedet: hjertet af Enertherm, der er ansvarlig for alt varmt og koldt rindende vand i La Défense.


Enertherm er ansvarlig for at opvarme hundredetusinde menneskers hjem og arbejdspladser til en passende temperatur. Enertherm bruger et rørsystem til at levere koldt vand til klimaanlæg og varmt vand til opvarmning direkte til bygningerne.

Men først var der problemer at løse. Køletårnene i Enertherms produktionsanlæg var gamle. De bruges til at afkøle kondensatorerne, der leder varmen fra vandet. Enertherm måtte kæmpe med lækager, og vedligeholdelse var kompliceret. Og så var der støj – de nærmeste bolig- og kommercielle bygninger ligger kun 50 meter fra anlægget, hvilket var for tæt på til det støjniveau, som de gamle tårne ​​lavede.

coolingtowers radipac ebmpapst – I tre faser installerede Jacirs køletårneeksperter 36 specialbyggede køletårne ​​under taget af Enerthem-bygningen. (Foto | Enertherm)


36 specialfremstillede køletårne

Det er her Jacir virkelig imponerede. Køletårnseksperterne er baseret i Pontault-Combault i den sydøstlige del af Paris og vandt budet om at levere Enertherms 36 specialfremstillede køletårne, der skal installeres under taget af Enertherm-bygningen i tre trin. For Antoine Robichon, Jacirs tekniske direktør, er det klart, hvad der gjorde forskellen. ”For Enertherm var det ikke prisen, der var nøglen – da vi ikke var billigere end konkurrencen – det var, hvor stille vores produkt er. På papiret var vores stærkeste konkurrent´s system lige så stille, men vores leverer i praksis. ebm-papsts beregninger viste sig at være helt korrekte. ”

Hvis du står 20 meter væk fra Jacir køletårnene, udsættes du for et støjniveau på 37 dB (A). Det er mindre end et tv i din stue, der spiller med en normal lydstyrke. Hvert køletårn indeholder ni ventilatorer, der genererer en luftstrøm på 270.000 m³/h. ”Vi valgte ebm-papsts RadiPac centrifugalventilatorer, da de var de eneste, der kunne opfylde kravene,” siger Robichon.

cooling towers radipac ebmpapst

–  Jacir installerede i alt 324 RadiPac-blæsere med en størrelse på 1.000 millimeter i køletårnene til Enertherm. (Foto | Enertherm)


324 ventilatorer

Bortset fra det lave støjniveau var de to hovedkrav energieffektivitet og nul vedligholdelse: Ventilatorerne har et bredt optimalt effektivitetsområde med en statisk samlet effektivitet på op til 68 procent. EC-motorer i centrifugalventilatorerne med 100% hastighedsregulering kræver ikke vedligeholdelse, takket være de livstidssmurte kuglelejer. Med de nye køletårne ​​kan Enertherm opnå en samlet kølekapacitet på 129 megawatt. I alt installerede Jacir 324 RadiPac-blæsere med en størrelse på 1.000 mm i køletårnene til Enertherm.

Projektet blev opdelt i tre leverancer, hver af tolv tårne, som Jacir måtte installere på taget af Enertherm-bygningen i en højde af fem meter – hvilket ikke var let at gøre, uden en kompliceret organisatorisk indsats: ”Tunggodskøretøjerne fik kun lov til at køre om natten, mens kranen på 1.000 ton kun var i stand til at arbejde om dagen. Hvad mere er, kranføreren kunne ikke se, hvad der skete i slutningen af ​​den 100 meter lange arm, ”forklarer Robichon.

Men placeringen af ​​køletårnene fungerede – og styrkede Jacirs position på markedet på samme tid: ”Det var et vigtigt projekt for os. Vi vil fortsat gøre brug af de nyudviklede tekniske muligheder i fremtiden,” siger Robichon.


 

cooling towers radipac ebmpapst