Med den kontinuerlige udvidelse af byområder, vil transformatorstationer der engang var afsides beliggende, pludselig ligge midt i boligområder. For at sikre, at der ikke er problemer med de nye naboer, sørger den tjekkiske transformerproducent ETD for, at kølingen af dens enheder foregår meget støjneutralt.


Forsyningsnet er byens livsline

Forsyningsnet fungerer som livsliner for det moderne samfund. Uden deres konstante forsyning af elektrisk energi ville smartphones ikke fungere, produktionen ville stoppe, og hele byer ville ikke længere fungere. Derfor er forsyningsvirksomheder bygget på tillid. Man skal altid kunne stole på, at forbrugerne har deres energileverandører, at energileverandørerne har deres netoperatører, og at netoperatørerne har deres infrastruktur. Transformatorer repræsenterer en vigtig del af denne infrastruktur. Det tjekkiske selskab ETD producerer transformere i den tjekkiske by Pilsen. ETD har knap et århundredes erfaring med at fremstille transformere, da virksomheden har været aktiv på markedet siden 1923.

Michal Svoboda, der er ansvarlig for forskning og udvikling hos ETD, siger: ”Vores mangeårige involvering i branchen understreger, at vi er en pålidelig partner for vores kunder. Når alt kommer til alt har vi haft næsten 100 år til at perfektionere vores ekspertise. På samme tid hviler vi imidlertid ikke på vores erfaringer fra fortiden; kravene til forsyningsnet stiger, og det gør vores kunders krav og ønsker derfor også. ” Derfor har ETD opbygget stadig større og mere komplekse transformere i de seneste år. Dette bringer nye udfordringer med sig, både med hensyn til transformatorerne selv, men også med hensyn til perifere aspekter, såsom køleprocessen.


Køling – den umiddelbare metode

Transformatorer fyldes helt med olie. Olien omgiver også de følsomme mekaniske og elektriske komponenter. For at olien ikke bliver for varm, strømmer den gennem en køleradiator, som sidder på ydersiden af ​​transformeren. I mindre transformatorer er den omgivende luft ofte tilstrækkelig til at afkøle olien. Større transformere kræver imidlertid også en aktiv køleproces. Én mulighed for dette er at have separate olie-luftkølere – for eksempel fastgjort til transformeren.

Svoboda forklarer: ”Selvom disse maskiner er ekstremt kraftige, danner de endnu et komplekst teknisk system, der er installeret på transformeren, og som kunne lække olie – som et resultat af f.eks. transformervibrationer. Derfor ønsker kunderne ofte en enklere og mindre skrøbelig løsning til køleprocessen.” For ETD kommer denne løsning i form af ventilatorer placeret direkte på radiatoren, enten på siden eller i bunden. Disse ventilatorer dirigerer den omgivende luft lige forbi radiatorens lameller, hvilket er det, der gør det muligt for køleprocessen at fungere effektivt.

 

 

ebmpapst transoformator køling

Når man leder efter passende ventilatorer, fangede ebm-papst produkter hurtigt ETD’s opmærksomhed. Dette skyldtes til dels de specifikke søgekriterier, der blev fastlagt af transformerproducenten. Som et resultat af stigende urbanisering i mange lande er transformatorstationer, der engang stod på steder langt væk fra beboelse, nu ofte placeret nær eller midt i boligområder. Derfor er et af de vigtigste kriterier for ETD, at transformatorerne fungerer støjneutralt. ”Vi indså hurtigt, at EC-ventilatorer fra ebm-papst ikke bare er kraftfulde, men også meget tyste. Takket være deres kontrol-egenskaber, arbejder de altid kun ved den hastighed, som der kræves af varmeudviklingen.” ETD var også imponeret over, at ebm-papst tilbyder passende ventilatorer i alle de nødvendige størrelser til denne opgave – helt op til ventilatorer, som er 1,25 meter i diameter, til særligt store transformere.


Tilpasset til transformeren

Michal Svoboda kan stadig tydeligt huske et af de første projekter, der involverede ebm-papst ventilatorer. Dengang byggede ETD tre store transformere, hver med en kapacitet på 350 MVA, til den tjekkiske netoperatør ČEPS. ”Indtil da brugte vi ventilatorer fra en anden producent, men disse var ikke tilgængelige til dette projekt, i den rigtige størrelse, og de var heller ikke stille nok til at overholde de lovlige støjforskrifter. Vi ønskede også, at de nye ventilatorer skulle designes med det stadig strengere ErP-direktiv i tankerne. ” Svoboda fandt hurtigt hvad han ledte efter hos ebm-papst og var også glad for den fremragende rådgivning. ”Selvom vi ikke køber store mængder, ændrede ebm-papst ventilatorerne, til at passe nøjagtigt til køleradiatorerne i vores transformatorer, hvilket betød, at vi ikke behøvede at ændre designet på nogen måde. Det drejede sig især om monteringen og kablingen af ​​ventilatorerne, samt mulighederne for montering af dem på transformeren. ”

 

 

ebmpapst transoformator køleprocess

Som et resultat var ETD i stand til at levere transformerne til ČEPS til tiden og med de ønskede specifikationer. Maskinerne har betjent netoperatøren godt i nogle år nu, i en transformerstation i nærheden af ​​Pilsen. Jan Dončuk, specialist i teknisk strategi hos ČEPS, forklarer: ”Køleprocessen er en integreret del af en transformer og spiller en vigtig rolle i at sikre, at den fungerer pålideligt og i lang tid. Støjsvag drift bliver mere og mere vigtig her. Transformatorerne fra ETD kombineret med ventilatorer fra ebm-papst opfylder alle disse krav. Indtil videre har der ikke været nogen problemer med denne kombination, hvorfor jeg er meget tilfreds med løsningen. ”

For ETD var opgaven, bestilt af ČEPS, kun begyndelsen på samarbejdet med ebm-papst. I disse dage fungerer deres transformatorer med ebm-papst ventilatorer, i forskellige størrelser, over hele verden. ”Nogle af vores maskiner sendes til det nordlige Rusland, mens andre findes i Egypten. Derfor er det vigtigt, at alle komponenterne kan håndtere varme, kolde, våde og iskolde forhold. Det gælder især ventilatorerne, da de er monteret i en udsat position på radiatorerne,” forklarer Svoboda. ”I øjeblikket designer og bygger vi en transformer, der skal stationeres i Chile. I dette tilfælde er en af ​​de mange udfordringer sikkerhedsmæssig hensyntagen til jordskælv. ” Det ser ud til, at ETD stadig har masser af arbejde at komme videre med – selv efter 100 år i branchen.


 

ebmpapst køling transformer