På bostedet Lindegårdshusene er det driftsleder Jackie Nielsen, der holder øje med indeklimaet og energiforbruget. Efter 10 år ved styringen har han sparet en million kroner ved at have fokus på energirigtig drift. Renovering af ventilationsanlægget med moderne ECi-ventilatorer fra ebmpapst føjer cirka 275.000 kr. i årlig besparelse til regnestykket.

Varme, vand, ventilation og elforbrug er konstant i søgelyset i driftsafdelingen på Lindegårdshusene, der er et bosted for 182 psykisk syge beboere. Bostedet er en institution under Københavns kommune, der har stort fokus på energibesparelser, og Jackie Nielsen har sammen med sine kolleger formået at komme i det rigtige ”flow”, hvor investeringer og besparelser giver råd til nye investeringer.

Bedre luft til en lavere pris
Der ryges en del på Lindegårdshusene,. Derfor kom arbejdstilsynet først på året med skærpede krav til indeklimaet, luftskiftet skulle øges for at sikre den nødvendige tilførsel af frisk luft.

Det blev anledningen til en længe ønsket optimering af ventilationsanlægget. Jackie Nielsen så nemlig en mulighed for at slå to fluer med et smæk: Dels at få øget anlæggets kapacitet, dels at opnå betydelige besparelser.

– Vores målinger og beregninger viste, at der var mange penge at spare ved en simpel ombygning af ventilationsanlægget. Ved at erstatte de gamle remtrukne ventilatorer med moderne ECi-ventilatorer fra ebmpapst har vi med en forholdsvis lille investering fået den forbedrede ventilation, der er krævet fra Arbejdstilsynet, og samtidig er strømforbruget halveret, fortæller Jackie Nielsen tilfreds.

Besparelsen på 50 % i el betyder, at investeringen på Lindegårdshusene er tjent hjem allerede efter to år, og derefter bliver der igen råd til nye investeringer – til gavn for både beboerne og miljøet.

Fakta om Lindegårdshusene
Lindegårdshusene er et bosted for 182 psykisk syge i Roskilde.
Det er en lav bebyggelse med 16 huse og lange fordelingsgange – i alt 12.400 m2.
Resultatet af 3 dages arbejde på Lindegården er 11 ventilationsanlæg, der er optimeret og strømlinet til også at kunne imødegå fremtidige krav og stramninger på energisiden.

Case Study: Ny teknologi i skabet

22 kileremsdrevne ventilatorer med AC-motor og ekstern styring samt frekvensomformer erstattes af ventilatorer med indbygget ECi motor og styring.

  • Årlig energibesparelse: 50%
  • Tilbagebetalingstid: 2 år

Læs mere

Jackie Nielsen styrer Lindegårdshusene