Oticon er kendt som en innovativ virksomhed, der sætter medarbejderne i højsædet. Men virksomhedens altid bankende hjerte ligger på nederste etage i domicilet i Smørum – i serverrummet.

Her gemmes og behandles alle data om produktion og forskning på servere i lange rækker, og det er af vital betydning, at maskinerne har de bedst tænkelige arbejdsforhold. Og gerne til den lavest mulige pris.

Derfor har Oticon udført en gennemgribende renovering af ventilationen i serverrummet med udskiftning af ineffektive blæsere og opbygning af kolde og varme gader mellem server-rækkerne for at optimere luftgennemstrømningen. Oticons Henrik Jensen fra Intern Service har stået for planlægningen.

Resultatet ses tydeligt på elforbruget til serverrummet: Fire nye ebmpapst-ventilatorer til erstatning for to sæt centrifugalventilatorer giver en besparelse på 38%, og opbygningen med varme og kolde gader giver en yderligere besparelse på 23%.

Intelligent ventilation
Serverrummet er opbygget med et hulrum under hele gulvet, hvor der blæses luft ind til kølingen. Blæserne er placeret i skabe op ad væggen, og da de gamle centrifugalventilatorer blæste luften lodret nedad, gik der en del energi tabt, når luftstrømmen skulle skifte retning og fortsætte vandret ind under gulvet.

Første trin i ombygningen var at udskifte de to sæt gamle centrifugalventilatorer med tilhørende motor. I hvert skab blev der i stedet installeret 2 ebmpapst blæsere med integreret motor og direkte trukne radialhjul med bagudrettede skovle.

ebmpapst ventilatorerne er bygget, så de blæser luft ud til siden, og da de hænger ned i det hævede gulv i deres egne rammer, giver det et væsentligt bedre flow.
De kompakte EC-ventilatorer fra ebmpapst har desuden en meget høj effektivitet, dvs. de kan flytte mere luft for færre penge.

Store besparelser
Rådgivere fra SEAS-NVE har foretaget målinger af ventilatorernes strømforbrug både før og efter udskiftningen, og resultatet er en årlig besparelse på 11.914 kWh.

Desuden giver ebmpapst blæserne så meget ekstra volumen, at det har været muligt at sænke hastigheden på en EC-ventilator, som sidder i et tredje skab fra 100% til 65%. Det giver en årlig besparelse på 11.826 kWh.

Den samlede direkte besparelse ved skiftet fra centrifugalventilatorer til ebmpapst EC-ventilatorer bliver dermed 23.740 kWh pr. år. Ved en elpris på 1,32 kr. pr. kWh giver det en årlig besparelse på 31.336 kr.

Den bedre ventilation med de nye EC-blæsere gør det muligt at holde temperaturen omkring serverne lige under 27 grader, som er den temperatur, der får de hundredevis af små blæsere i maskinerne til at starte. Det giver yderligere en besparelse, der dog ikke er sat tal på.

Da investeringen i udskiftningen er forholdsvis beskeden, er tilbagebetalingstiden bare lidt over et år: De fire nye EC-blæsere kostede 28.000 kr. i indkøb, og udskiftningen – nedrivning af gamle blæsere og installation af nye – beløb sig til 6.000 kr. Den samlede investering i ventilator-udskiftningen er dermed 34.000 kr. – kun lidt mere end den årlige besparelse.

Varme og kolde gader
Etablering af varme og kolde gader i serverrummet har gjort maskinernes arbejdsmiljø endnu en tand bedre: Før ombygningen blev luften presset op ad ristene i gulvet og fortsatte op langs serverne mod loftet.

Nu er der lagt låg på hver 2. gade, så når luften strømmer ind ad ristene i gulvet, presses den nu igennem rækken af serverne til gaden ved siden af, hvor der ikke er låg på. Det giver en mere effektiv køling: Ifølge SEAS-NVE en årlig besparelse på 29.277 kWh, hvilket svarer til 23%.

Stor interesse for energirenovering
Henrik Dahl Thomsen, produktchef hos ebmpapst, mærker en stigende interesse for energirenovering af serverrum overalt i Danmark.

– Vi har udført optimering af kølingen i en række serverrum, bl.a. i hostingvirksomheden Jay.net, og det er vores erfaring, at energirenoveringen af køleenhederne er nem at udføre og med resultater, der taler for sig selv. Teknologien i de nye EC-ventilatorer sikrer direkte besparelser på 35-45 %, og hertil kommer en betydelig optimering af luftvejen. En tilbagebetalingstid på 1- 1 ½ år er absolut realistisk, siger Henrik Dahl Thomsen.

Da ventilatorerne er trinløst regulerbare, er mulighederne for at gå videre med temperaturstyring og som i Oticons tilfælde med etablering af varme og kolde gader oplagte.

 


 

Besparelse pr. år

  • Energiforbrug: 11.914 kWh
  • Nedregulering af øvrig ventilation fra 100% til 65%: 11.826 kWh
  • Samlet besparelse: 23.740 kWh
  • 1,32 kr. / kWh: 31.336 kr.
  • Tilbagebetalingstid: 1,1 år
case

Case Study

Oticon: Effektiv ventilation i serverrummet.

Download PDF
Oticon sparer 38% med EC