Gør god vinproduktion til en sikker investering

For at beskytte sine ansatte udskiftede Michael Braun fra Beckstein sit gamle ventilationssystem med et nyt. Systemet udsuger sikkert farlige gæringsgasser, samtidig med at det skaber mere plads og ro til vinproduktion

 


Det er højsæson hos vinbøndernes kooperativ i Beckstein, der ligger i Main-Tauber-distriktet i Baden-Württemberg. Michael Braun, administrerende direktør for Becksteiner Winzer, går gennem vinmarkerne og tager prøver af forskellige druesorter. Han beslutter, hvilke druer der næste gang skal blive til vin. Siden stiftelsen i 1894 er vinbøndernes andelsforening med dets 21 tilknyttede kommuner vokset til et vingårdsareal på 250 hektar, og udvalget er tilsvarende stort.

Til sidst vælges en Weissherbst og en Silvaner. “Vi beskæftiger os med vin her – en ‘luksusvare’ designet til at være sjov og gøre vores liv mere behageligt,” siger Braun, der gjorde sin hobby til et erhverv for otte år siden. ”Vi producerer omkring 2,3 millioner liter om året. For at sikre, at hver dråbe i hvert glas er enestående, arbejder vi med meget høje kvalitetsstandarder. Det gælder også mine medarbejderes sikkerhed”.

ebmpapst ventilation wine production
Vinbøndernes andelsforening er siden stiftelsen vokset til et vingårdsareal på 250 hektar, og udvalget er tilsvarende stort. (Foto | Lukas Zwiessele)

Ventilationssystem til gæringsgasser

Efter høsten skal druesaften gære, så fruktosen omdannes til alkohol. Becksteins gæringskælder har plads til over 160 gæringstanke med 4 millioner liter. Startsignalet for gæringen gives ved tilsætning af gær. Et affaldsprodukt er dog gæringsgassen, kuldioxid. Det gør processen samtidig farlig: “Vi har et ekstra ventilationssystem i vores fermenteringskælder til dette formål,” forklarer Michael Braun. “Det trækker gæringsgassen ud og sikrer, at vores medarbejdere føler sig godt tilpas mens de arbejder og får tilstrækkelig ilt.” Det skyldes, at gassen er tungere end luft og fylder ubemærket på bygning og kælder. Hvis koncentrationen stiger, er medarbejderne udsat for risiko. Gæringsgas-udsugningssystemet i kælderen sikrer at kuldioxid-niveauet forbliver lavt.

Jeg vidste, at vi kunne blive endnu bedre og mere effektive med et nyt system.”

Michael Braun, Administrerende Direktør for Becksteiner Winzer

ebmpapst ventilation wine production
Rudelgass, Associate Director Technical Regulatory Affairs hos Systemair, og Michael Braun, administrerende direktør for Becksteiner Winzer, arbejdede tæt sammen om eftermonteringen. (Foto | Lukas Zwiessele)

Det gamle system kørte 365 dage i spidsbelastning, men faktisk varer vores højsæson kun omkring 40 dage om året. Alene det indikerede for mig et enormt potentiale for besparelser samt lettelse for ørerne på de medarbejdere, der arbejder der hver dag. ”Den afgørende faktor var en ventilator-udskiftningskampagne af FGK, Tysklands fagforening for bygninger og indendørs luftkvalitet, med et tilhørende finansieringsprogram til opgradering til mere energieffektive ventilatorsystemer i erhvervsbyggeri. Vi modtog en meddelelse om en bevilling på 40 procent til eftermonteringen,” siger Braun. “Det var en god bonus, der understøttede vores beslutning.”


Fleksibel luftstrøm, høj effektivitet

Så gik tingene i gang. Systemair GmbH, lokal leverandør af effektive ventilationssystemer, kiggede nærmere på systemet: “Der kørte en remdrevet aksialventilator fra begyndelsen af ​​1970’erne,” forklarer Harald Rudelgass, Associate Director Technical Regulatory Affairs hos Systemair og leder af projektet . ”Ifølge vores aflæsninger havde systemet et effektivitetsniveau på omkring 60 procent. Så vi var i stand til at bekræfte over for hr. Braun, at med banebrydende EC-teknologi er tingene meget bedre i dag.”

Rudelgass valgte en ventilationsløsning med to ebm-papst RadiCal ventilatorer med EC teknologi installeret i Multiboxe fra Systemair. ”Med den nye RadiCal havde vi lige præcis den store størrelse 710, som passede godt her, samt topmoderne EC-motorer med en virkningsgrad på 90 procent – ​​hvilket så også har en positiv effekt på det samlede systems effektivitet,” siger han.

”Vores multibokse gjorde det muligt for os at gøre luftstrømmen mere fleksibel og omdirigere den 90 grader fra den tidligere lige retning”

Harald Rudelgass, Associate Director Technical Regulation Affairs hos Systemair


Dette var en afgørende fordel, da vinbøndernes andelsforening ikke kun byttede noget gammelt ud med noget nyt, men også erstattede et stort system med et lille. Hvor der engang havde været den store aksialventilator, komplet med udsugningsskorsten, blev der frigivet plads med de nuværende RadiCal-ventilatorer, som udleder luft til bygningens yderside under taget i en 90 graders vinkel: ”Vi fik værdifuld produktionsplads med eftermonteringen , hvilket vil hjælpe os med at vokse endnu mere som et kooperativ,” kommenterer Michael Braun om resultatet. Hvor der før blev suget luft ud, hælder nye aftapningslinjer nu vin på flasker

ebmpapst ventilation wine production
Vinbøndernes andelsforening producerer cirka 2,3 millioner liter vin om året. (Foto | Lukas Zwiessele)

Eftermontering sikrer pålidelighed

Også sikkerhedsmæssigt havde eftermonteringen sine gode sider: Løsningen med to parallelt arrangerede ventilatorer beskytter anlægget mod fejl. Hvis en af ​​de to fejler, kan den anden holde gaskoncentrationen lav nok til at være sikker for medarbejderne. Effektiviteten sikres ikke kun af EC-teknologien, men også af den præcise styring på to etager. Systemet kører kun fuld kraft, når højsæsonen kræver det. En ekstra CO2-sensor skruer automatisk ned for ventilatorerne, når den passende luftkvalitet er opnået.

Ventilationssystemet er 15 dB(A) mere støjsvagt, og takket være RadiCals bagudbøjede ventilatorhjul er der en ekstra fordel rent renhedsmæssigt: ”På den gamle blæser så vi tydeligt, at der også blev suget støvpartikler ind. under drift,” forklarer Harald Rudelgass. “De bagudkrummede vingerr er attraktive da de kan rense sig selv, så intet støve sætter sig fast der.” Dette sikrer igen en lang levetid.

 

7500 kWh besparelse om året

“Vi er nu midt i sæsonen, hvor fermenteringsgasserne produceres,” siger Michael Braun. “Alt er blevet gennemført til tiden, og vi er meget tilfredse med systemets drift. Det er så stille, at vi næsten ikke mærker noget til det.” De teoretiske besparelser på 30 procent er allerede opnået. Ved en anslået driftstid på 2.500 timer om året svarer det til omkring 7500 kWh. Besparelserne bliver sandsynligvis endnu større. Men det vil Braun og Rudelgass ikke se, før sæsonen er helt slut.

Indtil da er der allerede planlagt endnu en eftermontering i en anden gæringskælder – igen i fællesskab med Systemair og ebm-papst teknologi: “I ebm-papst har vi fundet en pålidelig partner for ventilationsteknologi i mere end to årtier,” siger Harald Rudelgass. “Vi har købt ebm-papst ventilatorer i flere produktgenerationer på grund af deres EC-teknologi og er meget spændte på, hvad der kommer i fremtiden.”


 

ebmpapst ventilation wine production