Store kølefaciliteter medfører en række udfordringerne for deres ejere: kølesystemet skal levere topydelse uden at forbruge for meget energi og skal fungere så stille som muligt.

I Cilmor Distrubition Center stoler supermarkedsgiganten Shoprite på AxiCool ventilatorer fra ebm-papst. De giver alt hvad de har for at holde maden frisk – men kun når det er nødvendigt.

AxiCool ebmpapst ventilation distribution

 

 

 

 

 

 

 


Frisk Varer = Stille med AxiCool

Set udefra, er Cilmor Distrubition Center ret imponerende. Bygningens futuristiske horisontale ellipse er beliggende på den Sydafrikanske jord og præsenterer dens metalbeklædning til solen, som var den et firben. Varmen må dog ikke trænge ind i de tilsyneladende uendelige rækker med reoler under de høje buer på indersiden. Her lagerføres ost, juice, kødprodukter og andre letfordærvelige varer fra omkring 500 leverandører, som venter på at begynde deres rejse til montrerne i Shoprite og Checkers-butikkerne.

På det højeste punkt på taget, understøttet af stålbjælker, måler bygningen 22 meter og det bredeste punkt er 144 meter. Disse dimensioner er gigantiske af én grund. Med 2.700 butikker og 15.000 ansatte er Shoprite Group den største på det afrikanske kontinent. Koncernen centraliserede sin distributionskæde ved åbningen af lageret i 2018. Dette betyder opbevaring af mad med en lang række temperaturkrav under ét tag.

Med mål i denne størrelsesorden er det ikke let at skabe det ideelle klima for alle varer. Kølesystemet skal være ekstremt smart. For at opnå dette, er Cilmor DC opdelt i tre zoner. To har -28 °C frysere, der måler 4.500m2 hver, og den tredje kølezone på 12.000m2 holder temperaturen ved 1 °C


 

Eftersøgt: Økonomisk køling

Når der køles så meget plads, er støj uundgåeligt – hvilken resulterer i et ubehageligt arbejdsklima. ”Støj!” sagde Hannes Steyn, direktør for GEA Refigeration Africa (Pty) Ltd., og udpegede den specielle udfordring for denne type bygning. GEA er snvarlig for hele kølesystemet der. Steyn forklarede, at de stærkt refklekterende overflader og mange ventilatorer resulterer i et støjniveau, der gør det ubehageligt at arbejde i anlægget. Hvor enheder laver støj, forbruges der en masse energi – en anden hindring for distributionscenteret i betragtning af, at elektricitet er en knap ressource og derfor dyrt. Regionen har ikke nok højtydende kraftværker.

Virksomheder, der ønsker at betjene en bygning med disse udvendige dimensioner, ved de krævede lave temperaturer, med så lidt energiforbrug og så lidt støj som muligt, skal etablere strenge kriterier for de vigtigste kilder til støj og elforbrug. Shoprite specificerede følgende kriterier: Ventilatorer til fordamperne skulle være effektive og have et maksimalt støjniveau på 48 dB (A) – ikke højere end en stille nat i en større by. Deres rækkevidde på kastet af luft måtte være mindst 28 meter med 100% hastighedskontrol.


 

Masser af køling for lidt energi:

AxiCool ventilatorer fra ebm-papst opfylder alle disse kriterier. Og de går endda længere, som Steyn sagde: ”Når det kommer til luftkast og rækkevidde, overskred de vores forventninger.” med ”De”, mener Steyn de 176 EC AxiCool-blæsere, der generer kraftig luftcirkulation ved hjælp af kølefladerne i fordamperne. AxiCool ventilatorer, som ebm-papst udviklede specielt til kommercielle og industrielle fordampere og luftkølere har en kastelængde på op til 63 meter og en luftydelse på op til 24.600 kubikmeter i timen. De er derfor ideelle til det gigantiske Cilmor DC.

I begge frysesektioner i Shoprite distributionscenter sikrer én-hastigheds aksial-ventilatorer i størrelse Ø800 med 1,5kW motor en konstant temperatur, på under frysepunktet. Årsagen til den faste hastighed i disse sektioner er enkel. Temperaturen skal være -28°C konstant, så ventilatorer skal levere en konstant luftstrøm. I frysesektionerne er der ikke fokus på, om teknologien er stille, fordi medarbejderne ikke arbejder i dem i længere perioder. Ventilatorerne kunne også let håndtere temperaturer mellem -40 og + 40°C .

Energiforbrug er vigtigere ved de lave temperaturer, der skal opretholdes. Dette er også være en grund for Shoprite til at stole på AxiCool. Udstyret med ledeværk for forbedret effektivitet og med det specielle AxiBlade impeller-design holder de elforbruget lavt. Disse skovlhjul er lavet af resistent kompositmateriale. Bladgeometrien med en speciel profil og vinger giver højere effektivitet end konventionelle vingedesign.

Et yderligere plus, når det kommer til at spare energi: drevet i AxiCool ventilatorer. GreenTech EC-motorer forbliver kølige selv ved maksimal effekt, hvilket betyder, at varmebelastningen fra motorer i frysesektionerne er ekstremt lav. AxiCool kan reducere strømforbruget med op til 46 procent. Ventilatorhjulets design, optimeret indløbsring og intelligent diffusor sikrer også, at køleprocessen er ekstremt lydsvag.

Fordelene ved AxiCool ventilatorer er især nyttige i kølesektionen i Cilmor DC, fordi mange mennesker arbejder der. Den krævede lufthastighed i dette områede er baseret på lufttemperaturen og kræver en trinløs reguleringsfunktion. Når den ønskede temperatur er nået, aftager ventilationsraten. For en gigantisk lagerfacilitet, der sjældent fungerer med fuld kapacitet, omsættes dette direkte til besparelse – af penge og energi.

 

Læs mere om AxiCool her eller kontakt os på Tlf.: +45 43631111

AxiCool ebmpapst ventilation distribution