Ny luft til veteranbiler

ZeitHaus-museet i hjertet af Autostadt i Wolfsburg er et sted, som bilister længes efter at se. På fem etager i udstillingsområdet er der række efter række af køretøjer – hver især mere fascinerende end den forrige. Eftermontering af ventilationen sikrer den rette atmosfære for både mennesker og biler.


Som en kommunikationsplatform for Volkswagen Group gør Autostadt i Wolfsburg det muligt at opleve virksomhedens værdier og emnet mobilitet i alle dets facetter. Ud over verdens største leveringscenter til biler tilbyder temaparken uddannelsesmuligheder for alle aldersgrupper, en bred vifte af begivenheder og kultur samt et varieret kulinarisk koncept.

ZeitHaus-bilmuseet får bilelskeres puls til at stige: der er mere end 260 veteranbiler og klassiske biler fra over 60 forskellige mærker. Besøgende kan allerede se udstillingerne udefra og kan bevæge sig rundt mellem dem på over fem etager i udstillingsområdet. Spændende detaljer om deres revolutionerende egenskaber er inkluderet. De køretøjer, der udstilles der, har sat nye standarder.

‘For os var konverteringen til ebm-papst ventilatorer en slags pilotprojekt. Vi ønskede at finde ud af, om de teoretiske beregninger for energibesparelser også kunne bekræftes i virkeligheden. ‘– Patrick Fricke, Tektnisk leder i autostadgt GmbH

Mens veteranbiler stadig er fascinerende i dag, er det gamle ventilationssystem på museet langt forbi dets optimale levetid. De gamle remtrukne ventilatorer er nu omkring tyve år gamle. Med en eftermontering var Autostadt GmbH i stand til at opdatere ventilationssystemet med den nyeste teknologi: ”Vores hovedmål var at opnå en besparelse på næsten 30 kW / t eller 25 procent med opgraderingen til den nyeste teknologi, ” siger Patrick Fricke, teknisk chef hos Autostadt GmbH.

ebmpapst zeithaus ventilation air

– ZeitHaus i centrum af Wolfsburgs Autostadt. Hvad man ser gennem glasfronten udefra kan udforskes mere detaljeret indvendigt på fem etager i udstillingsområdet. (Foto: Autostadt GmbH)


Nå målet med opdaterede data

Dette projekt var en samproduktion mellem Breuell & Hilgenfeldt og WOWI-Wickert Heizungs-, Luft-, und Klimaprodukte GmbH. ”For denne type eftermontering er det vigtigt at registrere nøjagtige driftsdata i starten,” forklarer Dieter Hildebrandt fra Breuell & Hilgenfeldt. “Jo mere nøjagtige systemdata til aktuel brug, desto bedre kan vi vælge de rigtige ebm-papst ventilatorer,  for at opnå den ønskede effektivitet senere og for at forudsige de forventede energibesparelser så præcist som muligt.”

Denne tilgang er også blevet bekræftet i ZeitHaus: Flere målinger har vist, at værdierne på registreringskort for det gamle system afveg med 5 til 10 procent fra den aktuelle luftstrøm, og at den statiske effektivitetsværdi for systemet var positivt afvigende med 15 procent for indsugningsluften og med så meget som 20 procent for udsugningsluften. ”Med vores nyligt målte værdier brugte vi derefter ebm-papsts FanScout-software til at vælge en løsning med to FanGrids med tolv RadiPac-blæsere på indsugningsluftsiden og ni på udsugningsluftsiden,” siger Hildebrandt.

‘De besparelser, der blev beregnet af Dieter Hildebrandt, blev endog overskredet i virkeligheden. Vores pilotprojekt var derfor en rungende succes. ‘ – Patrick Fricke, Tektnisk leder i Autostadt GmbH


Tal der giver mening

”Besparelserne beregnet af Dieter Hildebrandt blev endog overskredet i virkeligheden”, siger Fricke. “Vores pilotprojekt var derfor en rungende succes.” Breuell & Hilgenfeldt, WOWI-Wickert Heizungs-, Luft-, und Klimaprodukte GmbH og Honeywell eliminerede yderligere installationsproblemer under eftermonteringen. For eksempel er luftstrømmene optimeret ved hjælp af varmevekslere og lydabsorbenter, hvilket reducerer tryktabet og resulterer i et reduceret strømforbrug.

De to FanGrids stabiliserer luftflowet. Når alt kommer til alt, sikrer de bedre tilstrømning for varmeoverførslen og dermed yderligere effektforøgelser. Med et effektforbrug på 6 kW opnår RadiPac-ventilatorerne en samlet luftstrøm på 79.000 m³ / h på indsugningssiden, og ventilatorerne til udsugningsluften opnår et samlet flow på 69.750 m³ / h ved et strømforbrug på 4,45 kW.

ebmpapst fangrid ventilation

Der er række efter række af køretøjer i ZeitHaus-museet. Efter en eftermontering følger det nye ventilationssystem trop: Række efter række RadiPacs i et FanGrid – hvilket sparer 25% på energi. (Foto: ebm-papst)


En garanteret vejrtrækning

Ud over den grundlæggende faktor til fordel for eftermontering, energieffektivitet, opnår opgraderingen meget mere i ZeitHaus: Den parallelle installation af flere små blæsere i et FanGrid øger driftssikkerheden: Hvis der er problemer med en blæser, vil de andre kompensere for den manglende effekt og dermed sikre konstant drift af ventilationssystemet.

Og en ting må ikke glemmes: De gamle ventilatorers lejer skulle tidligere smøres regelmæssigt og det forurenede hele kanalsystemet. Med de nye RadiPac-blæsere er dette ikke længere en risiko, da de kører på vedligeholdelsesfrie lejer og er let tilgængelige til andet rengørings- og vedligeholdelsesarbejde. Samtidig sikrer dette bedre luftkvalitet, hvilket ikke kun glæder de besøgende, der bruger deres fritid der, men det er også godt for udstillingerne. Et feel-good museums besøg!


 

 

 

 

ebmpapst zeithaus ventilation air